Къща музей “Гео Милев” – гр. Раднево

radnevo 1

На 13 септември 2014 г. по случай 50 годишния юбилей на Раднево Къща-музей „Гео Милев” отново отвори врати. Гости на събитието бяха Виолета Цонева-снаха на Леда Милева, Иван Гранитски-член на Международна фондация „Гео Милев”, общински съветници, жители и гости на града. Г-жа Цонева подари на кмета на общината д-р Юлиан Илчев заверено копие на Акта за раждане на Гео Милев. Г-н Гранитски освен книги дари и оригинални броеве на списание „Везни”.

Родната къща на поета бе ремонтирана със собствени средства на Община Раднево. Стойността на ремонтните работи възлизат на 90 000лв. Извърши се ремонт и реконструкция на покрива, саниране, смяна на дограма, ремонт на ограда.

Идейният проект на експозицията е дело на екип с ръководител Георги Янев- дългогодишен главен уредник в Къща-музей „Гео Милев” в гр.Стара Загора, Цветан Четъшки- фотограф –художник и галерист, Иван Димитров-директор на Художествена галерия Раднево и Петя Вълева-гл.експерт „Култура и връзки с обществеността” в Община Раднево. „Да се подготви експозиция за двама толкова имотни в духовно отношение ярки люде е наистина много трудно... Идеята ми беше да има разказ за бащата и сина, да се откроява философията и на двамата, да покажем малка част от невероятното творчество на Гео…” – казва Георги Янев в словото си.

В ранния съботен следобед радневци бяха изпълнили двора на къща. Д-р Юлиан Илчев, кмет на община Раднево поздрави присъстващите с откриването на новия музей. Благодари на всички кметове и общински съветници, които със свои решения направиха така музеят днес да работи.

През 2010 г. Община Раднево откупи къщата и прилижащата площ от собствениците за 70 000 лв. През 2013г. и 2014г. Общината кандидатства пред проект „Красива България” за ремонт и реконструкция на къщата, но и двата пъти проектът не бе одобрен.