А. Бенбасад: Няма нищо по-тъжно и трагично от един затворен литературен музей

Написана от БНР. Раздел Новини

С кръгла маса в Стара Загора завършва проектът „Неутъпкани пътеки до отворени врати", съсредоточен върху перспективите за развитие на литературните музеи.

За предаването „Хоризонт до обед“ проф. Алберт Бенбасад заяви, че основното усилие трябва да бъде насочено към обозначаването на тези музеи така че те да станат „значещи места“, на само в съответното населено място, но и в национален мащаб.

На мен ми се струва, че това обозначаване не е достатъчно добре практикувано у нас и трябва много повече информация, за което трябва да се използват и медиите, за да могат тези музеи да станат национално, а ако щете – и международно известни.

Следвашият момент е отварянето на тези музеи за публиката. Няма нищо по-тъжно и трагично от един затворен литературен музей в много тежко сградно състояние. Примерите в това отношение могат да бъдат много.

Не е необходимо непременно да се използват родните домове на творците или къщите, в които те са живели, категоричен е Бенбасад, според когото музеите трябва да пресъздават атмосферата, в която са работили писателите.

Музеят трябва да бъде организиран така, че да показва оригиналите – оригиналният бит, оригиналната атмосфера. Той с това би могъл да привлече публиката в днешното дигитално време. Дигиталните технологии могат да бъдат използвани като допълващи, но основното, върху което трябва да се съсредоточи, за да видят хората и да съпреживеят, е оригиналният експонат.

Слушайте в сайта на БНР