Бойко Василев:"Стара Загора, Чирпан, Раднево и Казанлък могат да се превърнат в първосъздателите на литературния туризъм у нас."

Написана от БНР. Раздел Новини

„Имаме нужда да заявим днес себе си като национална общност чрез най-милото и най-неповторимото нещо което притежаваме – българският език. Стара Загора, Чирпан, Раднево и Казанлък могат да се превърнат в първосъздателите на литературния туризъм у нас. Това ще е туризъм от българи за българи. Предпоставките се крият в това, че тук са живели и творили плеяда поети и писатели в новата и най-нова история на страната ни, и много от спомените и свидетелствата за тяхната творческа и човешка дейност са съхранени.“ Това каза при откриване на кръглата маса „Неутъпкани пътеки до отворени врати“, която се проведе днес в Стара Загора, журналистът от БНТ – Бойко Василев.

В дискусията участваха уредници на литературните музеи на Пейо Яворов, Гео Милев, Чудомир, Литературна Стара Загора  и експерти в литературното музейно дело в София и Русе, писателят журналист – Бойко Ламбовски, проф. Алберт Бенбасат, експерт и преподавател в журналистическия факултет на Софийския университет. Кръглата маса е заключителната проява от дейностите по едноименния проект на Клуб „Отворено общество“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. "Целта на проекта е да превърне литературните музеи в атрактивни места познание и духовно израстване, устоявайки и приемайки новите предизвикателства на 21 век, векът на новите технологии.За 11-те месеца на обучение и реализация, проектът постигна целите си“, заяви пред участниците Лена Драгалова, координатор на проекта.

Слушайте в сайта на БНР