Клуб „Отворено общество" Стара Загора приключи своя проект „Неутъпкани пътеки до отворени врати"

Написана от КОО - СЗ. Раздел Новини

съобщение до медиите

Приключи одобреният в рамките на Втория конкурс на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство проект на Клуб „Отворено общество" „Неутъпкани пътеки до отворени врати". За краткия период от 11 месеца, проектът успя да постигне своите набелязани цели.

"Пътеки между слънцето и тъмнината" - тъжният начин за реклама на литературния туризъм

Написана от www.infoz.bg. Раздел Новини

C пpoжeĸция нa дoĸyмeнтaлeн филм пpиĸлючиxa дeйнocтитe нa пpoeĸтa "Heyтъпĸaни пътeĸи дo oтвopeни вpaти" нa Kлyб Oтвopeнo oбщecтвo - Cтapa Зaгopa. Филмът пpeдcтaвя фaĸти oт живoтa нa гoлeмитe бългapcĸи твopци Πeйo Явopoв, Гeo Mилeв и Чyдoмиp.

Toй cтигa и дo oбoбщeниe зa cъдбaтa нa бългapcĸaтa литepaтypa, в гoдинитe, ĸoгaтo тe ca твopили и днec. Цeлтa и нa филмa, и нa цeлия пpoeĸт e дa пpoвoĸиpa интepeca ĸъм дeйcтвaщитe литepaтypнитe мyзeи в peгиoнa нa Cтapa Зaгopa, нaй-знaчимитe, oт ĸoитo ca: Kъщa мyзeй "Πeйo K. Явopoв" – Чиpпaн, Литepaтypнo-xyдoжecтвeн мyзeй „Чyдoмиp" – Kaзaнлъĸ, Kъщa мyзeй „Гeo Mилeв" – Cтapa Зaгopa.

Бойко Василев:"Стара Загора, Чирпан, Раднево и Казанлък могат да се превърнат в първосъздателите на литературния туризъм у нас."

Написана от БНР. Раздел Новини

„Имаме нужда да заявим днес себе си като национална общност чрез най-милото и най-неповторимото нещо което притежаваме – българският език. Стара Загора, Чирпан, Раднево и Казанлък могат да се превърнат в първосъздателите на литературния туризъм у нас. Това ще е туризъм от българи за българи. Предпоставките се крият в това, че тук са живели и творили плеяда поети и писатели в новата и най-нова история на страната ни, и много от спомените и свидетелствата за тяхната творческа и човешка дейност са съхранени.“ Това каза при откриване на кръглата маса „Неутъпкани пътеки до отворени врати“, която се проведе днес в Стара Загора, журналистът от БНТ – Бойко Василев.

А. Бенбасад: Няма нищо по-тъжно и трагично от един затворен литературен музей

Написана от БНР. Раздел Новини

С кръгла маса в Стара Загора завършва проектът „Неутъпкани пътеки до отворени врати", съсредоточен върху перспективите за развитие на литературните музеи.

За предаването „Хоризонт до обед“ проф. Алберт Бенбасад заяви, че основното усилие трябва да бъде насочено към обозначаването на тези музеи така че те да станат „значещи места“, на само в съответното населено място, но и в национален мащаб.

„Неутъпкани пътеки до отворени врати” в Стара Загора

Написана от http://www.starozagorci.com. Раздел Новини

На 13 октомври в Регионална библиотека „Захарий Княжески" – Стара Загора ще се състои областна конференция с участието и под патронажа на Мариана Кръстева, зам.-областен управител.

На форума ще бъдат дискутирани реалните възможности за развитие на културния туризъм в региона и бъдещето на литературните музеи като заключителен етап на проект „Неутъпкани пътеки до отворени врати"

Ефективен музеен мениджмънт ще повиши интереса към музеите на Гео Милев, Чудомир, Яворов и Литературна Стара Загора

Написана от http://www.starazagora.utre.bg. Раздел Новини

Клуб "Отворено общество" Стара Загора ще работи за превръщане на литературните музеи в региона в предпочитани туристически обекти. Това е една от основните цели, които гражданската организация си поставя чрез проекта Неутъпкани пътеки до отворени врати. Той е одобрен в рамките на Втория конкурс на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.